De Zwaan | Unity

De Zwaan

Leiden

In samenwerking met Weboma Project B.V.

In Leiden, langs de Oude Rijn, lag een oud gemeentedepot. De locatie werd beschikbaar gesteld voor herontwikkeling en via een openbare aanbesteding aangeboden. De locatie ligt nabij het historische pand het Haagse Schouw en nabij de snelweg.

Het plan voorziet in een optimale verbinding tussen de Hoge Morsweg en de Oude Rijn, waarbij de visuele verbinding tussen de twee voorop stond. Door woningen aan beide zijden van deze visuele as te plaatsen ontstaat er een pittoresk straatje met uitkijk op de Oude Rijn.

+
+

De woningen zijn bedacht voor verschillende doelgroepen, om zo een gemixt straatje te creëren wat op verschillende momenten van de dag gebruik wordt. Aan de zuidzijde staan herenhuizen en aan de noordzijde BeBo-woningen en een appartementengebouw. De architectuur brengt deze verschillende woonvormen samen in één verhaal.

Het parkeren is voorzichtig weggewerkt in het plan, uit het zicht van de centrale zicht-as. Zo is er een combinatie gemaakt van een parkeerveld(je), parkeren langs de randen van het perceel en verdiept parkeren.

+
+