Kijkduinsestraat | Unity

Kijkduinsestraat

Den Haag

In opdracht van Weboma Project B.V.

Achter de duinen van het Kijkduinsestrand verzonnen een groep ondernemende huiseigenaren een bijzonder en gedurfd plan: het laten herontwikkelen van hun woningen volgens het Nieuw-voor-Oud concept. Daarbij worden de ca. 50 woningen beschikbaar gesteld voor herontwikkeling en bouw van nieuwe woningen. Na de bouw ontvangen de oorspronkelijk bewoners zonder betaling een gloednieuwe woning, die voldoet aan alle moderne eisen.

 

+
+

De ligging van de huidige woningen kenmerkt zich met een uiterst groen karakter en modernistische stedenbouw. De appartementsgebouwen en flats ten westen van de locatie volgen het stratenpatroon die een opmerkelijk organische vorm heeft. Aan de andere kant van de Kijkduinsestraat zijn – evenals aan de kust van Kijkduin – een tal van projecten in uitvoering. Met het originele stedenbouwkundig plan en de huidige ontwikkelingen in gedachte is er een stedenbouwkundige analyse uitgevoerd met als doel het vinden van een geschikte nieuw bouwvorm op de locatie.

+
+

Door middel van een variantenstudie kwamen we op een ontwerp dat voortbouwt op de modernistische opzet van de buurt. Daarbij vermijden we door de vorm van de torens het zicht te veel blokkeert door deze rank vorm te geven. Daardoor blijft er een visuele relatie tussen beide kanten van het perceel.

+
+