Woongeluk, Z1 & Noorderliefde | Unity

Woongeluk, Z1 & Noorderliefde

Amsterdam

Woonchallenge Woongeluk inzending door team “Eigen Thuis”: Een samenwerking van Unity Architecture & Urbanism, Thuismakers Collectief, ERA Contour en Timon

Eigen Haard riep creatieve en sociale ondernemers, zorginstellingen, architecten en bewoners op om een woon- en beheerconcept te beden­ken voor een gebouw waarin kwetsbare doelgroepen bij elkaar kunnen wonen en leven. Dit deed Eigen Haard via de Woonchallenge Eigenhaard, een ideeënprijsvraag die werd gelanceerd in Pakhuis De Zwijger te Amsterdam. Samen met ThuismakersCollectief, ERA Contour en Timon bedacht Unity Architecture & Urbanism een passend woon- en beheerconcept. Belangrijk bij het woon- en beheerconcept is dat de behoeftes én krachten van elke doelgroep verkend werd, om ze vervolgens op een symbiotische wijze bij elkaar te plaatsen. Daarnaast werd er ingespeeld op de verdere behoeftes binnen de sociale woningbouw, zoals het creëren van een “flexibele” schil voor het woningbestand, waarbij nieuwkomers aan tijdelijke huisvesting kunnen komen.

 

+
+

Onze inzending won de Woonchallenge Woongeluk. Daaropvolgend werd Unity Architects & Urbanism uitgenodigd voor het aanpassen van het ontwerp voor een woongebouw met 288 appartementen in Amsterdam Noord, Z1.

 

+
+

Hiervoor werden aanpassingen gemaakt op het bestaande ontwerp, waarbij de principes van het thuisgevoel zoveel mogelijk werden aangehaald. De sociale veiligheid van de entrees speelde daarbij een zeer belangrijke rol. Daarnaast werden er gemeenschappelijke ruimtes gemaakt door het hele gebouw, waar mensen elkaar konden ontmoeten. Torenhoge vides werden om de twee lagen dichtgegooid voor het maken van een speelplein in de toren. Ook de materialisatie en uitstraling van het interieur werd aangepast om het gebouw een huiselijkere uitstraling te geven.

+
+

Daarnaast werden er ook creatieve oplossing bedacht voor onder andere de vele vides in het gebouw. Onderstaande afbeeldingen tonen het creëren van een bioscoop voor alle bewoners aan de binnenzijde van de vide, waarbij bewoners op de galerij kunnen zitten en een film kunnen bekijken.

+
+

Na het aanpassen van het ontwerp van Z1 werd Unity Architecture & Urbanism door EigenHaard betrokken bij de transformatie van een kantoorspand in Amsterdam Noord tot sociale huurwoningen. Unity  Architecture & Urbanism hield daarvoor workshops met de toekomstige bewoners van het pand, waarbij werd gekeken naar een slimme indeling van de studio’s en appartementen (zie video). Hiervoor werden hulpmiddelen gemaakt, zoals een opgewerkte plattegrond van de verschillende woningtypen en een blad met standaard meubelmaten.

+
+
+